Događaji
  • December 22, 2022


Bihać, 21. decembar, 2022. - Bosanskohercegovački Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja predstavljen je danas od strane članova Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH.

Domaćin sastanka je bio Grad Bihać. Pozvane su sve lokalne samouprave Unsko-sanskog kantona, a prisustvovali su predstavnici gradova Bihać, Bosanska Krupa i Cazin, te općina Bosanski Petrovac, Bužim i Velika Kladuša.

Vijeće ministara i vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko usaglasile su način implementacije Ciljeva putem unapređenja procesa strateškog planiranja kroz aplikaciju Ciljeva održivog razvoja u strateška dokumenta na svim nivoima vlasti u državi. S tim u vezi, usvojen je Okvir za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH, u aprilu 2021. godine, od strane vlada u Bosni i Hercegovini.  

Kao i na prethodnim sastancima u Bijeljini, Banovićima, Sarajevu i Tuzli, predstavnici Vijeća/Savjeta za praćenje implementacije Ciljeva održivog razvoja su održali prezentaciju o procesu implementacije Agende 2030 u Bosni i Hercegovini, dok su predstavnici gradova i općina izlagali ono što se radi u njihovim zajednicama. Zatim se vodila diskusija o pitanjima značajnim za poboljšanje uslova života u zemlji kako bi se zaustavio sveprisutni masovni odlazak građana.

Podršku i ovom sastanku je dao Projekat Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja, koji provodi UNDP, a finansira Švedska. Projekat daje podršku radu Vijeća/Savjeta za praćenje realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH.